Alleen maar winnaars bij 59e Mijl van Mares

Alleen maar winnaars bij 59e Mijl van Mares

Op zaterdag 30 juli was het zoals ze zeggen ‘mooi fietsweer’. En dat hebben we gemerkt in Maarheeze, waar de 59e Mijl van Mares plaatsvond. Het toegestroomde publiek was getuige van uitermate spannende races. Naast het fietsen was er nog veel meer te beleven en te genieten. Het ging door tot in de kleine uurtjes. Dit biedt perspectief voor de 60e editie volgend jaar!

 

De jonge garde

Om 14.00 uur werd het eerste startsein gegeven. Hierna schoten de allerjongste deelnemers aan de Mijl uit de startblokken: de Dikke Banden Race was begonnen! De huldiging van de trotse winnaars (te vinden op de site van de Mijl: www.mijlvanmares.nl) vond plaats op het Revando Kinderplein. Daar was naast de huldiging nog veel meer te zien en vooral te doen: er stonden springkussens, schmink, kraampjes met eten en drinken én de Jumbo-Visma Academy Truck: in deze speciaal omgebouwde vrachtwagen van Jumbo met fietsen was er de mogelijkheid om online te racen via Zwift. Het publiek kon de renners, die uiteraard gewoon op hun plek bleven, aanschouwen via het grote raam.
 

Verscheidenheid aan races

Na de jeugd mochten de deelnemers aan de ATB-tocht een rondje over het parcours maken, waarna zij de lommerrijke omgeving van het dorp in doken. Hier hoorden we vooral veel fijne opmerkingen over het weer: waar de tocht normaliter óf te heet óf te nat is, was er nu niks te klagen. De terugkerende deelnemers waren dus, helaas voor de toeschouwers, nauwelijks besmeurd met modder.
Daarna volgde de Grote Prijs van Cranendonck: een race tussen Cranendonckse hobbyfietsers zonder licentie, die eens willen kijken hoe de verhoudingen in de gemeente liggen. Maarheezenaar Rudi Hulsen was een van de kandidaten voor de eindzege, maar hij moest helaas een aantal rondes voor de finish afhaken. Hij legt uit: ‘Ik had al snel gezien dat de concurrentie moordend zou zijn. Daarbij waren er jongens die al tien keer zoveel kilometers hadden gemaakt als ik dit jaar.’

Toen kwamen de Nieuwelingen aan bod: jonge jongens die in de toekomst nog wel eens een Tour of Vuelta zouden kunnen gaan rijden. Hier ging het nóg harder: het was voor de commentatoren bij de jurybus nauwelijks te volgen wie er aan kop ging bij iedere doorkomst.
De laatste race vóór de reclamekaravaan en de profs was de Grote Prijs van TIM. Hieraan deden wederom hobbyrenners mee, maar dan diegenen die een gemiddelde van 35 kilometer per uur heel normaal (of zelfs langzaam) vinden en gewend zijn om competitief te koersen.
 

De profkoers

Het aantal toeschouwers werd steeds groter: bij de reclamekaravaan stond menigeen langs de hekken om een lolly of anders snoepgoed te kunnen vangen. Heel even leek het carnaval te zijn: Twan Bierings had in zijn lange stoet vrachtwagens een platte kar opgenomen, waarop een heuse dj plaatjes draaide voor een meerijdend publiek. Een bijzonder tafereel dat veel bekijks trok.

Maar toen kwam het moment waarop de wielerfanaten hadden uitgekeken: de profkoers. Voordat de renners aan hun 45 ronden mochten beginnen, werd een aantal eerst nog geïnterviewd. Zo konden de mensen alvast horen dat Niki Terpstra, Danny van Poppel en Ide Schelling er erg veel zin in hadden. En even later zoefden zij over de klinkers van de Stationsstraat. Door het instellen van doorkomstprijzen, gaven de renners in veel rondes op het stuk voor de finish nog even wat extra gas. Dat was natuurlijk kaasje voor het publiek, dat zichtbaar genoot van de snelle strijd. Tijdens de laatste rondes viel de schemering in en dat was het moment waarop Danny van Poppel zijn slag sloeg: op de laatste meters klopte hij zijn tegenstanders. Hierdoor werd de in Monaco woonachtige Brabander de winnaar van de 59e Mijl van Mares. Nils Eekhoff en Niki Terpstra volgden in zijn kielzog. Na afloop gaf Danny aan erg blij te zijn met zijn winst, zeker omdat hij precies tien jaar geleden ook als winnaar uit de bus kwam, destijds bij de beloften.
 

Op naar nummer 60

Aan het einde van de avond zorgden de dj’s van Q Music ervoor dat de overvolle feesttent op het Rabobankplein tot in de kleine uurtjes compleet uit zijn plaat ging. Het was een prachtige Mijl van Mares; de organisatie zal zich nu gaan opmaken op de 60e editie volgend jaar. Dit jaar bleek dat alle ingrediënten voor een heerlijke dag vol fietsen, fun en feesten in Maarheeze aanwezig zijn. En als dat volgend jaar ook weer allemaal samenkomt, kent de Mijl van Mares wederom alleen maar winnaars.