Het Mijlgevoel, van vader op zonen.

Het Mijlgevoel, van vader op zonen.

Sommige namen zijn onlosmakelijk verbonden met een dorp, een club, en vaak ook op meerdere fronten. Mensen die zich altijd inzetten voor hun omgeving, de clubs en activiteiten in hun dorp. En het mooie is, het wordt vaak zonder nadenken overgedragen aan de volgende generatie. Ook De Mijl kent echte ‘Mijl-
families’. In deze Mijl Magazine een interview met Hans van Mierlo (50) en zijn zonen Tijn (16) en Zep (13). 


“Ik weet niet beter”

Hans is een graag geziene gast in het dorp, als er iets te doen is, is Hans vaak van de partij. Via zijn vader (opa van Tijn en Zep) maakte Hans al vroeg kennis met De Mijl. Vele jaren zat zijn vader in het bestuur en was hij nauw betrokken bij de organisatie. Hans ging al vroeg mee op pad, op de trekker en platte kar om spullen in de regio op te halen. “Mooi om als jong menneke de hele dag mee op sjouw te gaan, onderweg gezellig wat te eten en flauwekullen”. Toen hij wat ouder werd, mocht hij glazen op halen in de tent en vervolgens werd hij vaste kracht in de werkploeg. En in al die jaren is de gezelligheid datgene wat Hans het mooiste vindt aan De Mijl.

Ook Henriette, de vrouw van Hans, weet niet beter dan dat De Mijl veel voor Hans betekent. Op stap gaan met Hans tijdens De Mijl? “Ja, eventjes en dan is hij ineens weer verdwenen omdat er ergens iets opgelost of opgeruimd moest worden. Ik trek die dag (en in de voorbereiding) gewoon lekker mijn eigen plan.”

Samen op stap

Vanaf het moment dat Tijn en Zep konden lopen gingen ze al graag mee met Hans. ‘Hup in de vrachtwagen, spullen ophalen’. En ieder jaar iets meer doen, want ja hoe ouder je wordt, hoe meer je kunt. 

Sinds zijn 13e is Tijn lid van de werkploeg en in 2019 verdiende hij zelfs als jongste lid de Mijl-paal; de bokaal die elke jaar wordt uitgereikt aan het werkploeg lid dat nog net dat stapje extra heeft gezet. Hard werken doen ze allemaal, maar er is elk jaar iemand die er bovenuit steekt. Tijn heeft de Mijlpaal dus sinds 2019 in bezit. Extra lang genieten? Nee hoor, het liefst levert hij de bokaal vandaag nog in steekt hij de handen uit de mouwen voor een nieuwe Mijl.

Meewerken én meedoen

Zep vindt De Mijl ook echt heel tof. Natuurlijk omdat hij dan veel met papa Hans op stap kan om van alles te regelen, maar ook omdat hij graag mee doet met De Dikke Banden Race. Afgelopen jaren stond Zep regelmatig aan de start om samen met leeftijdgenoten zo hard mogelijk over het officiële Mijl-parcours te fietsen. 
 

De week van De Mijl in Huize Van Mierlo

Start is op maandag, met de traditionele werkploegvergadering. Op woensdag naar Bavaria om alle drank op te halen. Op donderdag start het echte (op)bouwen met het inrichten van de pleinen en het parcours, het ophangen van de spandoeken en ook de hele vrijdag wordt er gewerkt. De werkploeg verzet een berg werk, totdat het eerste startschot klinkt. Dan is er tijd om te genieten van de wedstrijden en de gezelligheid. Meestal niet voor lang overigens, omdat er altijd nog wel een klus te doen is; een reparatie, aanvullen
van materiaal, maatregelen omdat het weer ineens ver-
andert, …. 

En als de profs dan hun laatste ronde hebben gereden en iedereen naar de feesttent gaat, dan gaat de werkploeg weer aan het werk. Dranghekken opruimen, parcours vrij maken en zorgen dat alles en iedereen naar de feesttent gaat. Alles gaat door tot in de kleine uurtjes en de zondag vroeg weer uit de veren om de rest van de klus te klaren.
De Mijl wordt afgesloten met de traditionele ‘werkploeg-bbq’. Tijd voor verhalen, anekdotes, bier en veel gezelligheid. 


Vakantie?

En dan op vakantie? Bijna, zegt Henriette. “Terwijl de mannen druk zijn met alles rondom De Mijl, zorg ik dat de caravan wordt ingepakt en dat thuis alles geregeld is. Op maandag brengt Hans vaak nog drank en spullen terug met de vrachtwagen en dan is het tijd om even bij te slapen voor we vertrekken. Onze vakantie? Die plannen we rondom De Mijl, maar dat is uiteraard geen probleem. Hans en de jongens genieten zo van dit mooie feest.”

Dromen

Begrip voor feit dat de Mijl van Mares weer niet door kan gaan dit jaar is er in huize Van Mierlo, maar jammer vinden ze het wel. De 60e Mijl laat zo nog langer op zich wachten. Officieel stond die voor 2021 gepland, maar nu er in 2020 en 2021 geen (volledige) Mijl georganiseerd wordt, volgt de jubileum-editie ook later. 

De tijd maar goed benutten om na te denken over de invulling van die bijzondere editie. Tijdens de 50e Mijl was er de langste fiets, die zelfs nog het Guinness Book of Records heeft gehaald en waarmee Hans met een aantal kornuiten naar het Olympisch stadion in Amsterdam 
mocht voor een benefietactie van Leontien van Moorsel. 

Op de vraag wat ze aan De Mijl zouden willen veranderen over waar ze over dromen, wisten de mannen al snel een antwoord. Tijn hoopt dat er meer jeugd bij de werkploeg komt, zodat het nog leuker wordt. Hans droomt op zijn beurt over de winnaar van de Tour de France die van start gaat bij De Mijl. En zonder die dromen? Is en blijft De Mijl een prachtig feest in Mares!